OVER MIJ

 

Mijn naam is Janneke Raemakers en ik ben woonachtig in Swalmen. Door te schilderen heb ik mij leren af te stemmen op een wereld voorbij het zichtbare. Als kind al kon ik uren bezig zijn met tekenen en schilderen en kon ik heerlijk ronddolen in de bossen rondom het dorp waar ik ben opgegroeid.

Op weg naar volwassenheid verdween het tekenen en schilderen een tijd lang naar de achtergrond. Na de geboorte van mijn oudste zoon heb ik het schilderen weer opgepakt en ben ik begonnen met het maken van muurschilderingen in opdracht. Het maken van de schilderingen werkte voor mij vaak meditatief.

Na ruim 15 jaar voelde ik dat het tijd was voor verandering. Al enige jaren maakte ik intuïtieve schilderijen van etherische sferen. Dit begon na het overlijden van mijn moeder begin 2014. Ik zat op dat moment nog in een rouwproces na het overlijden van mijn broer in 2012. Hierdoor stond ik (tijdelijk) “open” om via het schilderen een glimp op te vangen van een andere werkelijkheid. Het heeft nog enige jaren en een fiks transformatieproces gekost voordat ik mij weer bewust kon afstemmen op deze wereld voorbij het zichtbare.

De schilderingen die ik maak ontstaan zonder vooraf opgestelde compositie of tekening. Ik weet van te voren nooit wat er zichtbaar zal worden. Het mooie ervan is dat ze direct tot het hart kunnen spreken en woorden overbodig maken. Het is een uitnodiging om te voelen.